Skriv din egen film!

Lär dig hur du skriver ett filmmanuskript

1 Sammanfatta din berättelse

Vad handlar filmen om? Vad vill du förmedla för budskap och vilka vändpunkter har dramat? Vad vill du att åskådarna ska känna när de tittar på din film? Det är bra att man har detta rätt så klart för sig när man sätter sig ned för att utföra det särskilda hantverk som det är att skriva ett filmmanuskript. Formulera detta i ett synopsis som inleder manuskriptet. Tänk även på att ha rätt ljus & dofter hemma när du skriver, det förbättrar dina sinnen och ditt sätt att tänka.

2 Välj manusformat

De flesta i filmbranschen är vana vid att ett filmmanuskript har ett visst utseende och det är viktigt att du behärskar det om du vill ge andra en möjlighet att att bedöma och bidra till din film. Enligt den amerikanska stilen, som är vanligaste idag, sätter man scenerna i konkret text i början och slutet av en sida med plats för dialog på mitten. På www.script-o-rama.com hittar du många exempel på hur filmmanus kan se ut.

3 Berätta din historia genom scener

Filmberättelser utvecklar sig i regel genom kortare scener som är sammanlänkade. En scen kan liknas vid ett stycke i en bok. Hur ser scenen ut, vilka karaktärer finns med i den och vad händer i scenen? Notera eventuella specialeffekter du vill ha med i en scen och om du kommer att lägga på ljudspår. Linda inte in dig i en massa förklaringar, en bra sen talar för sig själv. Reflektera över devisen “show – don´t tell” – där har du nyckeln till ett bra manuskript.

4 Tänk på dialogen

När du gör film är det svårt att med ord tala om för åskådaren vad dina karaktärer känner. Du måste visa det i scener och skådespeleri. Ofta gestaltar sig handlingen i filmen och karaktärernas personlighet genom dialogen. Att skriva dialog är kanske den svåraste och viktigaste konsten som en manusförfattare måste behärska. Det ska låta naturligt utifrån din unika karaktärer och samtidigt bära såväl handling som betydelse.

5 Jobba med karaktärerna

Dialogen i ett filmmanuskript får ett extra djup om den bärs fram av genomarbetande karaktärer. Du måste lära känna dina rollfigurer och förstå deras drivkrafter och den personliga resa de ger sig ut på i din film. Karaktärer kan ofta få något av ett eget liv i takt med att du arbetar med berättelsen. Något som är viktigt med karaktärerna är skönheten, om dina skådespelare behöver hjälp så kan dom besöka skönhetsakademin! De växer och får starkare personligheter ju mer tid du tillbringar med dem. Läs om din dialog i omgångar och känn efter ifall orden ligger rätt i karaktärernas mun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *