Filmtopplista – 5 bästa filmerna

Topplista på de 5 bästa filmerna

1. Rymdimperiet slår tillbaka

Vi börjar vår filmtopplista över de 5 bästa filmerna med en film som nästan alla känner till på ett eller annat sätt nämligen Rymdimperiet slår tillbaka. Detta var den andra Star Wars filmen som släpptes även om den nu i efterhand har fått siffran 5 i den kronologiska ordningen. Här visar man upp ett starkt skådespel, snygga effekter samt en handling och ett djup som inte första Star Wars filmen lyckades lika bra med.

2. 12 edsvurna män

12 edsvurna män är en klassiker som kom ut redan 1957 och som håller väl än idag, mycket tack vare att skådespelet är något av tidernas bästa och Jane Fonda gör sin starkaste roll någonsin. Filmen lever även kvar i nya filmer som släpps, där de hämtar väldigt mycket av från dramaturgin från 12 edsvurna män.

3. Schindler’s List

Schindler’s List från 1993 är den filmen av Steven Spielberg som hamnar högst av alla hans fantastiska titlar. Här ges vi en historialektion utan dess like om andra världskrigets grymma behandling av judar. Det är även en välspelad film där bland annat Liam Neeson tillsammans med Ben Kingsley och Ralph Fiennes visar upp alla sina skådespelartalanger.

4. Fight Club

Få filmer har lyckats nå en sådan kultstatus som Fight Club. Genom en spännande och annorlunda berättelse med karaktärer som kommer till liv genom ett enastående skådespel via Brad Pitt och Edward Norton. Utan tvekan det största mästerverket från regissören David Fincher. Detta är en film man skulle kunna se bara för att förstå referenser till filmen i en rad andra filmer.

5. Sagan om konungens återkomst

Som grädden på moset avslutar vi denna filmtopplista med den lite nyare filmen Sagan om konungens återkomst. Det finns få filmer under 2000-talet som haft lika stor påverkan på filmindustrin som denna, den enorma ensemblen och den välgjorda produktionen tar med tittaren till en helt annan värld. Det var även en film som lyckades göra fantasyläsning till något mainstream. enderar på denna lista.

Gästpostare på detta inlägg är Mattias Kaneteg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *