Filmutbildning – hur går det till?

Introduktion till filmutbildningar

1 Teoretiska studier

Film är en uttrycksform som utvecklats under en lång tid. Det finns flera olika traditioner inom film och olika idéer om hur hantverket bör utövas och det har skrivits böcker om detta. Att titta på mycket film kan också sägas vara en del av de teoretiska studierna inom filmutbildning. Kanske inte alltid hela filmer utan även kortare klipp som exemplifierar ett ämne som undervisningen handlar om.

2 Praktiskt arbete med filmkamera

När du går en filmutbildning är det mycket vanligt med ett examensarbete i form av en färdig kortfilm. Innan du är redo för det har du i regel fått ta dig igenom kortare övningsuppgifter filmade med olika typer av kameror. Att filma professionellt innebär att ofta att stora resurser står på spel när du väl trycker på REC. Allt måste fungera och du måste prestera på max.

3 Undervisning i klippning och redigering

Att redigera eller, som man också säger, klippa en film tar i regel mycket längre tid än att filma materialet. Detta trots att det blivit otroligt mycket lättare och billigare att redigera film nu när datorerna blivit starkare och de flesta filmerna spelas in digitalt. Undervisningen inom detta område handlar mycket om att göra dig bekväm med olika dataprogram för filmredigering.

4 Grunderna i filmproduktion

Oavsett om du tänker specialisera dig på just produktion av film eller om du kommer att arbeta i mindre projekt där du både klipper, producerar och håller i kameran så är detta ett jätteviktigt område. Produktion handlar mycket om människor – om hur man håller i trådarna och samordnar olika yrkeskategorier och hur man kommunicerar om filmprojekt med omvärlden, kanske för att ordna finansiering.

Jämför sveriges bästa webbhotell på Webbhotells.se

5 Ljud och ljussättning

Det finns separata utbildningar som bara handlar om ljud respektive ljus i filmsammanhang. Det säger något om hur viktigt och utslagsgivande det kan vara. Detta är väldigt tekniska områden och under en filmutbildning kommer du troligen att få prova att använda olika typer av lampor, strålkastare, mixerbord och mikrofoner. Du kommer förmodligen att få bekanta dig med filmvärldens mest berömda ljud och ljussättningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *